lördag 28 januari 2012

Religionen

Något som är väldigt utmärkande här är religionen, den genomsyrar vardagen. De flesta är romerska katoliker, även om det enligt en källa i personalen även börjar bli aningen vanligare med andra religioner. Förutom de katolska kyrkorna som finns lite här och där har vi också sett baptistkyrkor.


Varje dag kommer en präst och delar ut nattvard till den som vill ha. En liten historia, en man kom in till avdelningen, kollade på oss, lyssnade en stund då vi pratade och konstaterade att "Hey, you're from Finland right?" Vi blev förstås glatt överraskade över att någon gissade rätt på första försöket (ännu har ingen annan lyckats), och han berättade att han brukade prata med några finländska vänner på facebook, för han har faktiskt en facebookprofil berättade han lite förläget. Sedan önskade han god dag och fortsatte, och då såg vi kåpan (typisk munkstil, brun med rep i midjan). Alltid fascinerande då tradition möter högteknologi.


Man gör också korstecknet ofta. Varje morgon efter rapporten gör vårdarna det, några gör det innan de äter, och vissa gör det till och med då dom stiger på bussen.


Överallt på husen finns madonnor, jesusfigurer och andra religiösa symboler. På väggarna hittar man ofta någon bild av det samma. Många har också dessa bilder under lakanen eller kudden i sängen.


Som finländare blir man ju lite överraskad först då vi inte är vana med att religionen uttrycks riktigt så öppet, men här är det fullständigt naturligt. Och nu har vi vant oss vid att rapporten avslutas med ett korstecken och ett good day.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar